Tenerifė: Dviračiu aplink salą per vieną dieną

Sukurta: Henrikas Baldauskas Kategorija: Kelionės Data:

Prieš atvykstant į Tenerifę bandžiau mintyse suprasti šios salos mastelius. Žiūrint į žemėlapį ji atrodė didelė, tačiau vistiek sala. O jeigu sala, tai vadinasi galima ją apvažiuoti ratu ir vėl grįžti į pradžios tašką. Kažkaip taip visiškai padrikai sau galvoje dėliodamas mintis, galiausiai nė pats nepajutau, kaip tiesiog atsitiktinė mintis - apvažiuoti ją per vieną dieną, virto planu. 

Atstumo ir sudėtingumo prasme ši kelionė turėjo tapti pati sunkiausia iš visų saloje. Nusprendžiau, jog pirmiausia pasivažinėsiu trumpesnėmis atkarpomis, ištyrinėsiu ją po truputį iš visų pusių, o tada imsiuosi šio iššūkio. Ir, ko gero, neklydau taip pasielgdamas, nes tai buvo bene sklandžiausia mano kelionė, suteikusi daug gerų emocijų. Tad apie tai, kaip viskas klostėsi, šiame pasakojime.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Manęs laukė daug kilometrų ir labai norėjosi grįžti namo dar prieš sutemstant. Kėliausi dar neprašvitus. Kol nusiprausiau, pavalgiau pusryčius, pasidarė šviesiau. Namus palikau dar tik bundant salai, bet su nuostabiu rytiniu peizažu.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Pirmos kelios valandos ėjosi labai gerai. Rytinė saulė maloniai šildė, pagrindiniai keliai dar buvo neužpildyti automobilių. Pavažiavus kelis kilometrus į kalną, už Icod de Vinos, vienoje senoje vokiečių užeigoje, manęs taikėsi šuo rotveileris. Kilau į kalnelį nedideliu tempu ir pravažiuojant pro pat namą, jis tiesiog išbėgo iš sodybos ir pasileido vytis. Akimirkai buvau jau susitaikęs su likimu, nes šansų pabėgti nebuvo - priekyje įkalnė. Tačiau kažkaip gerai viskas baigėsi, nes greitai iš namo išbėgo šeimininkė ir piktu tonu pradėjo šaukti ant šunelio. Piktasis šuo greitai apsisuko ir nepatenkintas, kad buvo sutrukdyti jo pusryčiai, nusėlino atgal į savo guolį.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Neprabėgo ir kelios valandos, kai pervažiavau Erjos perėją ir nusileidau į Santiago del Teide. Čia sustojau pirmam poilsiui ir vandens pasipildymui. Nors paprastai per šį miestelį važiuoja didelis automobilių srautas (šioje salos pusėje nėra aplinkkelio, o čia yra vienintelis kelias iš pietų į šiaurę yra per čia), kadangi dar buvo anksti, tai mėgavausi plentu praktiškai vienas.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Tenerifės sala - rojus žemėje įvairaus tipo dviratininkams. Čia randa sau trasų ir mėgėjai tokie kaip aš, ir profesionalai dviratininkai. Vietos verslininkai yra pastebėję šiuos regiono privalumus, tad daug kur galima pamatyti reklamas, iškabas siūlančias įvairias paslaugas dviračių mėgėjams.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Kuri transporto priemonė geresnė? :) Artėjau prie salos pietų kurortų, Adeje, Las Americas, Los Christianos. Tai kurortinės zonos, į kurias važiuoja turbūt apie 80% visų į salą atvykstančių poilsiautojų. Vieni rajonai su savo poilsiautojų kontingentu labiau primena Palangą, kiti prabangesni. Norint patenkinti visų įgeidžius, ir pramogų yra visokių. Štai čia galima užsisakyti skrydį sraigtasparniu, kad apžvelgti salą, pamatyti Teidę iš oro ir galbūt ir pasipiršti mylimajai :)

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Daug laiko neturėjau, tad tiesiu taikymu nuvažiavau į McDonalds pasistiprinti. Aš ne mėgėjas palikti dviratį be priežiūros, todėl kelionėse kai reikia į parduotuvę ar kavinę, visada jį stengiuosi įsivaryti į vidų. Šiame kvartale dar vaikščiojo visokie neaiškūs juodaodžiai, tad nedvejodamas užėjau kartu su dviračiu. Ne visiems tai patiko. Atėjo padavėja ir pasakė, kad jį turiu išvaryti lauk. Pasakiau, kad spynos neturiu ir gali pavogti, o be to nei vieno valgančio viduje nebuvo. Tada prie jos prisijungė dar viena anglė, nuolatinė restorano klientė, kuri užlindo prieš mane be eilės ir garsiai pradėjo piktintis, kad "tai per daug pavojinga!". Nusprendžiau nesigadinti sau nuotaikos, tad greitai apsipirkau ir išėjau į lauką.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Kas smagu ilgose kelionėse dviračiu, kad gali be sąžinės graužaties suvalgyti štai tokią porciją greito maisto :) Padėkliuko popieriuje yra reklama apie tai, kad McDonalds remia vietos ūkininkus, pirkdami jų produkciją savo patiekalams. Nuotraukoje McDonalds vadovas su ūkininku Toledo ūkyje.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Las Americas pliažas. Vienas labiausiai patikusių dalykų šiuose yra tai, kad dažnai prie vandens už smėlio zonos būna žolės pieva. Smagu joje išsitiesti, vaikai neišsipurvina ir smėlio nepripusto į daiktus :)

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Pietinę pakrantę palikau nuvažiavęs apie 100 kilometrų. Manęs dar laukė didžioje kelio dalis. Nuo 0 metrų prie jūros vėl pradėjau kilti aukštyn link San Miguel ir Granadilla miestų, kurie įsikūrę apie 500 m aukštyje.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Kelias vingiavo nuo vieno kalno šlaito link kito. Už kiekvieno posūkio atsiverdavo vis nauji vaizdai. Žmonių ir automobilių liko gerokai mažiau, tad galėjau mėgautis keliavimu laukiniais kraštais. Po truputį pasiekiau rytinę salos dalį ir labai vingiuotą laukinį kelią nuo Granadilla iki Santa Cruz. Juo buvau jau važiavęs tris kartus.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Mano nuolatinė tapusi stotelė Arico Viejo kaimelyje. Atkarpoje Granadilla - Santa Cruz čia yra bene vienintele normali maisto parduotuvė, todėl visada sustodavau pasistiprinti ir atsigaivinti. Turėjau netgi savo suoliuką, ant kurio įsitaisęs palmių pavėsyje stebėjau kalnus ir retai pravažiuojančius automobilius.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Ilgiausiai atmintyje išliks nesuskaičiuojamas posūkių skaičius ir tie gražūs tiltukai :)

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Salos statyba ir architektūra.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Pasiekęs Guimar miestelį per daug nesiblaškiau. Iš ankstesnių kelionių žinojau kur yra Mercadona parduotuvė, tad trumpas apsilankymas ten ir poilsis automobilių aikštelės atokaitoje. Temperatūros stulpelis buvo pakilęs iki +35 :)

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Pavakare, pasiekus Santa Cruz miestą, mano spidometro kilometražas perkopė 200 km. Liko užbaigti "kilpą" ir per šiaurinę parantę grįžti namo.

Aplink Tenerifę dviračiu per vieną dieną

Nors prie Santa Cruz jaučiausi kaip jau beveik namie, tačiau teko dar ilgokai padirbėti pervažiuojant patį miestą. Daug automobilių, šviesoforų, žmonių. Jau likus visai nedaug iki namų, saulė pasiekė horizontą. Buvo pats laikas sušokti savo pergalės šokį ;)

Taigi, užsibrėžtą tikslą, apvažiuoti salą per vieną dieną, man pavyko įgyvendinti. Be streso, be techninių bėdų, be netikėtumų. Važiuodamas 10 valandų 21 minutę, įveikiau 224 kilometrus ir pakilau apie 3500 metrų aukštyn. Per vieną dieną pamačiau visas salos puses ir skirtingus kraštus. Su šia kelione baigėsi ir mano aktyvus poilsis Tenerifėje. Išstudijavau visus maršrutus, pažinau didžiąją dalį kelių, susipažinau su aplinka. Dabar ramiai galiu užsidėti papildomą varnelę pasaulio pažinimo žemėlapyje ;)

Techninė kelionės informacija

Žymos:

Tenerife kelionės dviračiu

Dviraciuzygiai.lt puslapyje yra naudojami slapukai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu.

Išsamią informaciją rasite slapukų naudojimo puslapyje